AM CAPRE DIN RASA BOER SI SAANEN .
SELECTIA FEMELELOR;Criterii de selectie in cazul femelelor sunt:-
Greutatea corporala;-
Varsta;-
Conformatia, constitutia;
Starea de sanatate;-
Defectele genetice;-
Temperamentul;-
Comportamentul in apropierea tapului;-
Performantele proprii si ale rudelor;-
Fertilitatea.Greutatea corporala trebuie sa reprezinte la prima monta 70 % din greutatea unei capre adulte.Varsta pentru prima monta, pentru a obtine produsi viabili, trebuie sa fie de cel putin 8 luni.Caprele cu productii superioare de lapte se pot retine la reproductie pana la 10-12 ani.In ceea ce priveste fertilitatea, caprele adulte care raman sterpe timp de 2 ani la rand serecomanda a fi sacrificate pentru productia de carne.Conformatia trebuie sa fie conforma cu tipul morfoproductiv din care face parte animalul, iarconstitutia trebuie sa fie fina la rasele de lapte si robusta la cele de
carne.Se elimina de la reproductie tipul debil sau grosolan.Starea de sanatate se poate aprecia dupa apetit, aspectul general al pielii si mucoaselor (interioarulgurii si pleoapelor trebuie sa fie de culoare roz), caprele cu probleme ale ugerului (umflaturi, inrosiri etc.Ale aparatului genital, scurgeri), miros cadaveric, rani etc. Problemele de la nivelul membrelor, rani saualte afectiuni, vor fi tratate iar apoi animalul respectiv va fi dat la monta.Defectele genetice pot fi constatate foarte usor, cele mai multe fiind reprezentate de deformari alediferitelor regiuni corporale, cum ar fi soldirea, care poate aparea si in urma accidentelor, iar cele mairelevante sunt defectele ugerului (uger foarte mic) si cele ale aparatului general (vulva mica), defecte aleuterului etc.Caprele trebuie sa fie bune mame, de aceea trebuie sa fie blande si sa accepte cu usurinta puii.Acceptarea tapului in timpul caldurilor trebuie sa se faca far probleme.Caprele selectionare pentru monta ca si descendentele lor, trebuie sa dea cantitati satisfacatoare delapte si ugerul trebuie sa aiba o conformatie pretabila mulsului.Calitatea laptelui constituie un criteriu important. Din laptele cu o cantitate de proteine mai marese obtine branza mai multa si de mai buna calitate.La rasele de carne, dar si in cazul celor de lapte, sunt considerate mai bune caprele ce dau nastere unor iezi cu o greutate mai mare.Nu se admit la reproductie animalele ce au defecte fizice majore: ugerul coborat sau insuficientdezvoltat, musculatura slab dezvoltata, articulatii slabe, unghii putin rezistente, parul mat, care cade usor. [modifică]